Werkloos: hoe komt u terug op de arbeidsmarkt?

Of u nu werkloos bent door ziekte, reorganisatie, zwangerschap of wegens een andere reden: herintreden op de arbeidsmarkt na langdurige werkloosheid kan lastig blijken. Als u steeds na elke sollicitatie een afwijzing ontvangt, is dit niet bevorderend voor uw carrière noch voor uw zelfvertrouwen. Misschien is uw cv te ouderwets? Met een mooi ontworpen cv sjabloon en het gebruik van een cv generator maakt u in enkele stappen een modern curriculum vitae. Of wie weet solliciteert u niet op de juiste functies? Om u te helpen terug op de arbeidsmarkt te komen, hebben we verschillende praktische tips voor u op een rij gezet.

Het belang van een goed cv

Een van de onderdelen die u nodig heeft in uw zoektocht naar werk is een opvallend en goed cv. Neem uw curriculum vitae erbij en stel uzelf de volgende vragen:

1. Is mijn cv overzichtelijk en leesbaar?

Goed gebruik van voldoende witruimte, het toevoegen van koppen en titels in een ander of groter lettertype en lijstjes of opsommingen in bijvoorbeeld de omschrijving van uw werkervaring dragen bij aan de leesbaarheid van uw cv.

2. Gebruik ik de juiste volgorde?

Werkgevers en recruiters hebben vaak weinig tijd om alle cv’s nauwgezet door te nemen. Ze scannen cv’s opzoek naar informatie die overeenkomt met de vacature. Zorg er dan ook voor dat u de belangrijkste en meest relevante informatie zoveel mogelijk bovenaan plaatst.

3. Is mijn cv toegespitst op de vacature waarop ik solliciteer?

Recruiters matchen elke sollicitatie met de eisen uit vacature. Dit doen ze door op zoek te gaan naar passende zoektermen. Door de juiste kenmerken en eisen te benoemen creëert u een zo relevant mogelijk cv dat naadloos aansluit op de functie.

4. Heb ik het gat op mijn cv verklaard?

Hoewel een gat op een cv geen onoverkomelijk probleem is, is het aan te raden om de periode waarin u niet heeft gewerkt te verklaren. Omschrijf het gat op een positieve manier en benadruk de vaardigheden en eigenschappen die u in deze tijdsspanne heeft ontwikkeld.

Tegenwoordig wordt er niet alleen aandacht besteed aan de inhoud van een cv, ook de vormgeving speelt een belangrijke rol. Een modern jasje met een visuele weergave van uw kennis en ervaring kan een doorslaggevende factor zijn voor een recruiter om uw sollicitatie op de ja-stapel te laten belanden.

Pas uw sollicitatiestrategie aan

Uiteraard wilt u direct aan de slag op hetzelfde niveau of zelfs hoger als voordat u werkloos werd. Soms is dit een lastig te bereiken doel, maar met een omweg is veel mogelijk. Denk aan het zoeken van een baan dat qua niveau net wat lager ligt maar waar de doorgroeimogelijkheden uitstekend zijn. Wie weet stapt u binnen een mum van tijd een treetje hoger op de carrièreladder. Hoewel de gekozen route op deze manier langer duurt, bereikt u wel uw doel: terugkeren op de arbeidsmarkt.

Solliciteer op een functie die bij u past

Daar waar u voor opgeleid bent en wat u vijf jaar geleden nog leuk vond, hoeft niet meer dezelfde functie te zijn als waar u nu op solliciteert. Nieuwe vaardigheden en eigenschappen openen nieuwe deuren. En daarbij: mensen en wensen veranderen. Steeds harder solliciteren naar dezelfde soort functies met keer op keer een teleurstellend resultaat brengt u niet verder. Kijk juist naar functies die aansluiten bij uw nieuw verworven talenten, naar functies waar u blij van wordt. De positieve mindset die u hiermee ontwikkelt, zal zich ook vertalen in een goede en overtuigende motivatiebrief. Dé manier om een toekomstige werkgever te overtuigen dat u de beste kandidaat bent.

Blijf continu in uzelf investeren

Om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers zodra u de arbeidsmarkt weer op wilt, is het slim om te blijven investeren in uzelf. Ook in uw privéleven kunt u ervaring opdoen die van toegevoegde waarde is voor een sollicitatie. Denk aan het penningmeesterschap van de lokale tennisclub, het mede-organiseren van evenementen op school of het oppakken van een studie of cursus. En om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen uw vakgebied kunt u vakbladen lezen of zich inschrijven voor online nieuwsbrieven. Dit geeft u een voorsprong op het moment dat u weer de arbeidsmarkt op wilt.

Uw kansen op de arbeidsmarkt

Het vinden van een nieuwe baan na een periode van werkloosheid kan een intensief en stressvol traject zijn. Door uzelf te blijven ontwikkelen, met een frisse blik te kijken naar uw curriculum vitae en uw sollicitatiestrategie om te gooien, vergroot u uw kansen op de arbeidsmarkt.